5 Simple Statements About 10 Aşamada Tüp Bebek Explained
Aşılama sonrası, kadın günlük yaşantısına devam edebilir ve işlem sonrası herhangi bir özel bakım gerekmez. Ancak gebelik şansını artırmak için gün aşırı cinsel birliktelik ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önerilir.Bu aşamada, kadının hormonal ilaçlar alarak yumurtalıklarının daha fazla sağlıklı yumurta üretmesi sağlanır. Yumurtalıkların uyarılması, kadının vücudunun tepkisine bağlı olarak tedavi planı belirlenir ve ilaç dozajları ayarlanır. Bu süreçte, kadının sağlık durumu ve yumurtalık kapasitesi dikkatle değerlendirilir.
Aşılama kadınlarda bir sorun yoksa erkek tarafından oluşan problemlerde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Yapılan bazı araştırmalarla erkeğin sperm hareketliliğine ve sperm sayısına bakılmaktadır. Eğer sperm sayısı 3 milyonun üstünde bir sayı ise çiftlerin aşılama tedavisindeki şansları yüksek oluyor. Eğer kadında tüplerin birinde kapalılık varsa veya yaşı yüksekse şansta bu yönde azalmış oluyor. Aşılama tedavilerinde hamile kalma oranı yüksek gibi düşünülse de başarılı olma oranı aslında %fifteen kadardır.
Tüp bebek, tıp alanındaki üreme teknolojilerinden biridir ve kısırlık sorunu yaşayan çiftlere propertyımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir. Bu yöntem, kadının yumurtalıklarından alınan yumurtaların laboratuvar ortamında döllendirilmesi ve oluşan embriyonun anne rahmine transfer edilmesi esasına dayanır.
Muayene sırasında yakın zamanda yapılmamış ise PAP Smear testi ve akıntı varsa ise kültür yapılır. Semen analizi typical ise ve cinsel fonksiyon bozukluğu yoksa ayrıca erkeğin muayene olmasına gerek yoktur.
Tüp bebek işlemlerine başlamadan önce gebelik oluşumuna engel olan problemlerin araştırıldığı testlerin mutlaka yapılması gerekir.
Embriyolar five gün boyunca takip edilir, eğer taze transfer yapılacaksa five.güne ulaşmış embriyolar transfer edilir. Dondurulmuş embriyo transferi yapılacaksa; embriyolar dondurulur bir sonraki ay transfer edilir.
Gelişen embriyolar, ince bir kateter yardımıyla anne rahmine transfer edilir. Bu işlem genellikle ağrısızdır ve birkaç dakika sürer. Transferden sonra embriyonun rahme tutunması beklenir.
Tedavinin ilk advertisementımında aşılama yönteminde olduğu gibi yumurtalıkların gelişimini uyarmaya yönelik çeşitli tedaviler uygulanır.
Yumurta toplama işlemi sedasyon altında yapılır ve birkaç saat sonra mikroenjeksiyon yapılır. Döllenmeden sonra embriyo, rahime ne zaman transfer yapılması gerektiğini belirlemek için dikkatle izlenir.
Bununla birlikte çiftlerin daha önce yaptırdıkları tahliller varsa hekim tarafından incelenir. Sonrasında hem kadın hem de erkek tarafından Polycystic Ovary Syndrome yaptırılması gereken testler belirlenir ve çiftler bu testler hakkında bilgilendirilir.
Eğer her şey normalse, ağızdan kullanacağınız ilaçlara başlanır ve ilaca başladıktan 13 gün sonra ultrason kontrolü yapılır.
Hacettepe Tıp Fakültesi “hayalimdeki meslek” için ilk durağım oldu. six yıllık temel tıp eğitimim sonrasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladım.
Embriyo transferinin herhangi bir acı, sızı, Polycystic Ovary Syndrome ağrı ya da krampa neden olmaması nedeniyle işlem öncesinde anestezi uygulaması yapılmasına da gerek olmaz. Çok ender durumlarda lokal anesteziye ihtiyaç olduğu bilgisini aktaralım.
Kadın ve erkek üreme hücrelerinin bu aşamada three gün ile 5 gün arasında değişen bir sürede laboratuvar ortamında kalması gerekebilir. Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından son aşamaya yani embriyo transferine geçilir.